Solskydd – Viktigt att skydda sig mot solen

Att skydda sig mot solen är väldigt viktigt och man bör inte befinna sig utan solskydd för länge under sommaren. Att vuxna människor väljer att skydda sig mindre för att snabbare få en solbränna är aktivt val det väljer att göra.

Solen är en källa till liv på jorden och vi klarar oss inte utan den, men för mycket sol är inte heller bra och speciellt inte om man bränner sig. Att skydda barn från för mycket sol är en självklarhet hos många föräldrar då barn har känsligare hy.

Ett av de bästa sätten att skydda sig mot solens farliga UV-strålning är att bära kläder och att hålla sig undan solen när den är som starkast. Detta är något de flesta av oss känner till men något många av oss ändå inte följer till den mån man kanske borde.

Strålskyddsmyndigheten har en flera bra tips på hur du på bästa sätt kan njuta av solen.

Skugga i trädgården

Ett bra sätt om man har en trädgård hemma är att tillhandahålla bra platser för skugga. Barnen leker ofta i solen och det kan vara väldigt svårt att stoppa vilket gör det extra viktigt att kunna bistå med platser där de kan undvika solen en stund. Även för oss vuxna kan det vara bra att ha en plats att vila med den farligaste solen försvinner.

Parasoller är ett bra sätt att kunna ge skugga på väl utvalda platser, som t.ex. när man ska äta mat eller fika. De klassiska parasollerna är ganska enkla och ofta placeras dem t.ex. i mitten av bord och hålls på plats med en parasollfot på marken så att de inte blåser bort.

Även strandparasoller som man trycker ner i sanden går att använda i trädgården och kan vara ett praktiskt alternativ om man har ett väldigt litet barn.

En paviljong som solskydd

De kanske mest praktiska parasollerna är de fristående modellerna som står för sig själv och givetvis också med hjälp av en parasollfot. Däremot går dessa ofta att justera exakt som man vill ha dem och vinkla parasollen efter ens egna önskemål.

Ett annat alternativ till parasoll  som solskydd är paviljongen. Detta är perfekt om man t.ex. har en soffgrupp i trädgården där man vanligtvis brukar fika och ta det lugnt.

En paviljong är som ett tält fast flexibelt nog att kunna montera av väggarna om man så önskar. På så sätt ger det ett väldigt bra solskydd och detta kan även vara bra om både barn och vuxna vill ha en mer skuggig plats att koppla av med surfplatta eller mobiltelefon då det blir lättare att se displayen samtidigt som man skyddas från solen.

Solkräm

Solkrämen är ens bästa vän för hud man inte kan skydda med kläder vilket då blir stora delar av kroppen om man endast har badkläder på sig. Solkräm är ett väldigt effektivt sätt att skydda sig mot solen men det krävs också att man följer upp och återapplicerar solkräm allt eftersom. Svett och bad gör att man kanske behöver applicera med solkräm mer regelbundet.

Solskyddsfaktorn är väldigt enkel att förstå där värdet ska motsvara en multipel av tiden du kan vara ute i solen. Om du inte har någon solkräm och kan vara ute i solen i 15 minuter innan du bränner dig så kommer du med en solskyddsfaktor på 8 kunna vara ute i upp till 2 timmar innan samma resultat uppstår. Av denna anledning rekommenderas det aldrig att använda lägre solskyddsfaktor än 12 för vuxna. Barn bör alltid har en solskyddsfaktor som är så hög som möjligt och då gärna 50 eller högre.

När vårsolen kommer och vår hy har som sämst skydd är 20-25 i solskyddsfaktor inte fel för oss vuxna. Du kommer få färg även om du använder så hög solskyddsfaktor samtidigt som du slipper bränna dig, kan vara ute i solen längre och minskar risken kraftigt för senare i livet utveckla cancer som hudsjukdom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *