Att tänka på när man ska flytta

Det var ganska många år sedan jag flyttade ut hemifrån nu och det var nog enda gången jag känt att flytta faktiskt är något relativt smärtfritt. Dels slapp man känslan av att man faktiskt ger upp något och flyttar ifrån något man har många minnen förknippade med men även att det inte alls innebar samma mängd jobb.

Förra året flyttade jag för tredje gången i mitt liv och det var precis som tidigare ganska jobbigt. Så många saker och detaljer som ska fixas i samband med en flytt att man faktiskt lätt blir lite överkörd mentalt. Därför har jag nu kommit på den briljanta idén att skriva ner lite tips som jag vet att jag själv brukar glömma så att jag nästa gång i alla fall kan referera mig själv hit.

1. Rensa ut allt gammalt som inte ska med

Detta är så jobbigt och tufft för mig och något jag börjar med allt för sent. Dels lider jag precis som väldigt många andra att av defekten att spara på allt gammalt som man kanske vill eller kommer behöva igen. Men det kommer man inte!

Här är ju framför allt kläder och skor den stora syndaren och här ska man passa på att börja rensa 2-3 månader innan flytt. Gå igenom sommarkläder och vinterkläder och se till att släng/skänka det som inte behövs.

Men det finns även annat och ju större man bott och ju längre man bott där ju mer kommer där att vara. Jag börjar hitta gamla vaser, jul- & påskpynt och annat sånt som man inte kommer använda men som man ändå gärna förvarar.

2. Packa det du kan i förtid

Bor du med förråd eller andra utrymmen där du kan börja stapla flyttlådor? I så fall kan du i förtid börja packa ner sånt som du vet att du inte kommer behöva använda förrän efter flytten. Detta är optimalt att börja med 1-2 månader innan flyttdagen. Här fungerar allt sånt som är dekorativt och kopplat till säsonger. Men även när du kommer närmare så kanske andra bestick, glas och andra dekorationer kan börja att packas ner men det gör inget att man väntar lite längre här.

Om du inte har flyttkartonger så se till att köpa dem nästa gång du har vägarna förbi t.ex. Biltema eller Jula.

3. Städa så du slipper en hård flyttstädning

Ett av mina största misstag är att inte städa sånt som kan göras på förhand och som underlättar flyttstädningen när det väl är dags. Här kan man t.ex. torka av väggar, städa golvbrunn, göra rent bakom spis och inte minst ugnen kanske kan få sig en rejäl genomkörare med alla dess plåtar. Dessa arbetsuppgifter består lätt av flera timmars jobb om man har otur och det är rätt skönt att ha förberett så jobbet inte är lika hårt när man väl gör flyttstädningen.

Ett mer bekvämt sätt är att idag använda sig av en städfirma som utför flyttstädning åt en. Tack vare RUT-avdragen så har detta blivit ett ganska prisvärt alternativ där man kan få en rejäl avlastning och till en billig peng. Ofta använder man sig av flyttstädningen först efter man flyttat ut helt och de brukar även ta och putsa fönsterna om det är möjligt men svenskt höst- och vinterväder är inte alltid det lämpligaste för detta tyvärr.

Jag har tittat lite på priser på just flyttstädning i Stockholm tidigare och jag tycker det känns väldigt prisvärt. Efter avdraget kostar det runt 1500 kr för en stor lägenhet. Jag misstänker att de kommer dit i ett lag på kanske tre personer där de effektivt går över lägenheten och städar den.

Nu vet jag att städa ugnen t.ex. är extremt jobbigt och lämnar man den i för dålig skick så kan det såklart innebära att det tar för lång tid och att de inte kan slutföra det jobbet. Detta skiljer sig säkert mellan olika flyttstädningsföretag men det kan vara värt att undersöka på förhand.

4. Boka släp eller lastbil i god tid

Det finns inget värre än att lite sent påkommet behöva boka släp eller lastbil för flytt. Det är så himla svårt att få tag i rätt om man önskar ett stort släp med kåpa t.ex. Så boka detta i god tid!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *